U Tuzli obilježen Međunarodni dan Down sindroma

21. marta obilježava se Međunarodni dan Down sindroma.

Taj datum u sebi nosi simboliku i posebnost obilježja Down sindroma, a to je dodatna kopija 21. kromosoma, poznata kao trisomija. Ovaj kromosomski poremećaj

sprječava normalan fizički i mentalni razvoj osobe, ali osobe s Down sindromom svakodnevno pokušavaju postići iste one ciljeve kao i svaka druga osoba, žele ispuniti sami sebe, ponositi se svojim postignućima i uključiti se u aktivnosti zajednice. Stoga je neformalna grupa „Stand up“ u suradnji s Edukacijsko – rehabilitacijskim fakultetom Tuzla i udruženjem za osobe s invaliditetom „Duga“ obilježila Međunarodni dan Down sindroma i organizirala druženje na trgu Slobode.

Mogli su se vidjeti i kupiti ručno izrađeni predmeti i slike na kojima su vrijedno radili studenti, volonteri i korisnici udruženja. Na društvenim mrežama je također organiziran projekt u znak podrške, a to je objavljivanje fotografija s različitim šarenim čarapama.

Nošenje različitih šarenih čarapa je zabavan i jednostavan način ukazivanja na različitost, a različitost je bogatstvo u našem društvu.

Barijere nastale viškom genetske mase stvaraju dovoljno teškoća u svakodnenom životu osoba s Down sindromom, zato takve osobe imaju pravo na redovitu i kvalitetnu zdravstvenu skrb, imaju pravo na školovanje, a iznad svega imaju pravo na društveni život. Osobu treba gledati u svoj njenoj cjelovitosti i posebnosti, stoga razbijmo barijere i predrasude koje stvara društvo.

Slavimo različitost, slavimo utrostručenje kromosoma 21.